Ciuciu przy Piwnej 7. Tu ręcznie robi się cukierki

  • 2012-02-21, Aktualizacja: 2012-02-21 11:40

Ciuciu to nowy lokal, w którym trzy kobiety ręcznie przygotowują słodycze. Można tam nie tylko zjeść, ale oglądać pokazy robienia cukierków.

Ulica Piwna 7 to adres do niedawna kojarzony z jubilerem, jednak od 14 lutego lokal zmienił zarówno właściciela, jak i swoje przeznaczenie. Teraz dwie rodowite Warszawianki wspomagane przez jedną Gdańszczankę robią tam ręcznie… cukierki.

Udostępnij artykuł na Facebooku

Sklep Ciuciu to sztandarowy produkt z Gdańska i Krakowa. Teraz nadszedł czas na stolicę. Lokal przy Piwnej 7 został otwarty 14 lutego.

Jak się wszystko zaczęło?


Dawno, dawno temu, jakieś 300 lat wstecz jak głosi legenda, w Belgii była sobie królewna, która zgodziła się wyjść za księcia. Podczas przeprowadzki z jednego pałacu do drugiego, rozpieszczona w pewnej kwestii księżniczka zabrała ze swoją swoich nadwornych kucharzy i cukierników, którzy posiedli niezwykły dar mieszania cukru.

Zobacz również:
Manufaktura Cukierków. Skosztuj łakoci według receptury z XVII wieku


Pomysł pilnie strzeżony dostał się jednak do rąk nielicznych cukierników, którzy rozproszyli się po całym świecie - Japonia, Belgia, Dania i Hiszpania, a konkretnie Barcelona, by produkować unikatowe karmelki ze wzorami. Tam też, podczas niewinnej wycieczki, pewien dżentelmen narodowości niemieckiej wraz ze swoją ówczesną dziewczyną zafascynowali się cukierniczymi cudeńkami. Po wielu żmudnych próbach i błędach w końcu opanowali do perfekcji sztukę robienia słodyczy z ciepłego cukru.

Postanowili oni otworzyć unikatowy w skali krajowej i światowej sklep z ręcznie robionymi cukierkami. Pomysł ten zrealizowali w Gdańsku zaczynając od malutkiego sklepiku gdzieś w bocznej uliczce rynku. Z czasem rosło zainteresowanie zarówno sklepem jak i jego wyrobami.

Zostań dziennikarzem obywatelskim


Artykuł przygotowała dla czytelników MMWarszawa.pl dziennikarka obywatelska pinius20. Dołącz do nas! Dowiedz się więcej w serwisie wirtualne kolegium.

Klientów przyciągał rozciągający się na całej długości ulicy zapach ciepłego cukru, a gdy już się skusili, aby wejść do środka, trafiali niczym Alicja do Krainy Magii i czarów gdzie doświadczeni cukiernicy przygotowywali na ich oczach malutkie, słodkie perełki.

Zakład się rozrastał i przenosił, aż wylądował na ul. Długiej nieopodal Neptuna. Teraz jest jednym z sztandarowych gdańskich zakładów, a bez cukierków z Gdańska wyjechać nie można. Czy tak też będzie w Warszawie? Dwie siostry-właścicielki warszawskiego zakładu: Agnieszka i Irena bardzo na to liczą.

Ciuciu trafiło do Warszawy…


Ciuciu do Warszawy trafiło autobusem. Agnieszka i Irena swoje wakacje postanowiły spędzić w Sopocie i jeden dzień poświęcić na Gdańsk. Do sklepu na ul. Długiej trafiły przypadkowo i tak zostały. Trzy tygodnie nauki opłaciły się i tydzień temu 14 lutego mogliśmy razem z nimi świętować otwarcie warszawskiej filii.

Dziewczyny już wcześniej tworzyły różne wzory z modeliny, przez trzy tygodnie spędzone w Gdańsku uczyły się jak powtarzać te same wzory, tylko z innego materiału. – Ręcznie robione cukierki to nie tylko pomysł na biznes, lecz przede wszystkim pomysł na twórcze i kreatywne spędzanie czasu – podkreślają obie. Warszawskie Ciuciu, podobnie jak jego gdański pierwowzór, zaczyna w małej uliczne niedaleko rynku.

Zawód „cukiernik ręczny”


W Polsce ręczne robienie każdego cukierka nie doczekało się rodzimego określenia. Można o nim mówić „cukiernik nieklasyczny”. Każdy z cukierków jest wykonywany ręcznie, a przez to inny i niepowtarzalny. Z cukru i karmelu da się wykonać każdy wzór. Najważniejszy jest pomysł, a tych dziewczynom nie brakuje. Jak same przyznają nowe wzory wymyślają bardzo szybko, podczas powrotu z pracy do domu, czyli jakieś trzy przystanki tramwajem. W Ciuciu można dostać ręcznie wyrabiane karmelki we wszystkich smakach, kolorach i wzorach.

Co dalej?


Warszawskie Ciuciu pod wodzą Agnieszki, Ireny i Basi rozpoczęło swoje podboje tydzień temu. Od marca ruszają pokazy robienia ręcznych karmelków. Przygotowywana jest też „mieszanka warszawska”. Jak będzie smakować Warszawa zamknięta w Ciuciu? Tego dowiemy się już niebawem. Dziewczyny mają mnóstwo pomysłów i energii, więc na pewno już niedługo będzie o nich bardzo głośno. Lokal przy ul. Piwnej 7 ozdabia charakterystyczne żółto-bordowe logo z rodziną królewską oraz okno, w którym wiszą słodkie rożki. Ciuciu jest czynne codziennie w godz. 11.00 – 19.00.


Histeria po śmierci Kim Dzong Ila w... Warszawie

Pojechali metrem bez spodni 2012 [zdjęcia]

Palili jointy przed Sejmem [zdjecia + wideo]

Regiomoto.pl. Motoryzacja bez tajemnic

dodaj artykułdodaj wpis do blogadodaj fotoreportażdodaj wydarzenie

Komentarze (3)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Media Regionalne Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Cukrowa Sowa (gość)

zmiana nazwy!. Uwaga! Sklep przy Piwnej 7 od niedawna działa pod nazwą "Cukrowa Sowa"! Serdecznie zapraszamy! Nie zmienił się adres ani załoga za to przybyło nowych smaków.

http://www.cukrowasowa.pl

https://www.facebook.com/CukrowaSowa

Ciuciu Warszawa (gość)

pokazy. Informacje na temat pokazow podajemy na bieżąco na naszej stronie na FB http://www.facebook.com/CiuciuWarszawa Dążymy do tego by pokazy odbywały się codziennie o pełnych godzinach :)

Kudłaczek (gość)

Warszawskie Ciuciu. Gdzie i kiedy będzie podana informacja o pokazach robienia cukierków?

Reklama

Przeczytaj także

Najczęściej czytane

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij