*
Dodane 2014-03-23 12.05 , komentarzy 0

Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca [program]

Chleb kosmonautów, chleb według receptur z czasów biblijnych, z Armeni, czy Korei - te i wiele innych atrakcji od 21 do 23 marca w Warszawie.

Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca 2013 w Warszawie

Festiwal Chlebów Świata 21-23 marca 2013...

Autor: Andrzej Bartniak / pomorska.pl


Festiwal Chlebów Świata, 21-23 marca 2014, ul Ratuszowa.


Festiwal Chlebów Świata rozpocznie się pierwszego dnia kalendarzowej wiosny - 21 marca, i potrwa do 23 marca. Jest to okazja, aby poznać nie tylko dzieje chleba, sięgając czasów biblijnych, ale historię chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Głównym celem Festiwalu Chleba Świata jest promocja chleba, oraz ukazanie zarówno jego powszechności, jak i różnorodności.

Zobacz też: BODIES REVEALED. Do Warszawy wraca WYSTAWA na temat ludzkiego ciała [BILETY]


Festiwal będzie się składał z dwóch części. Podczas pierwszej, zaplanowano prezentację wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata (m.in. Armenia, Australia i Oceania, Chiny, Francja, Indonezja, Irk, Korea, Mołdawia, Serbia, Syria, Włoch), zaś druga skupi się na przedstawieniu producentów pieczywa oraz produktów związanych z piekarnictwem.

W żywej prezentacji chlebów świata wezmą udział: Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej), który pokaże piady, pite, mace oraz opłatek wigilijny, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna wystąpi z pokazem wypieku rogali świętomarcińskich, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu - wypiek chleba na zakwaście, oraz przedstawiciele ambasad z wszystkich kontynentów z pokazem rodzimej tradycji wypieku pieczywa. Ciekawym punktem programu, na pewno będzie prezentacja chleba kosmonautów, ale nie zabraknie naszego polskiego pieczywa, które uchodzi za jeden z najlepszych na świecie.

Wystawcy wypełnią 1700m2 powierzchni, zatem będzie co oglądać. Całość uzupełni pokaz chlebów świata dostępnych na polskim rynku oraz prezentacja rodzajów ziaren oraz mąki w tym ich prastarych odmian.

X

Miejsce
w rankingu

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Dodaj swój komentarz: